Oppgrader din PC

Er PC-en blitt for treg er det ikke alltid bare å spandere på seg en ny. Heldigvis finnes det enkle grep som gir maskinen nytt liv igjen, uten å koste for mye.

Det er to vanlige flaskehalser i nesten alle eldre PC-er, for lite minne og for treg harddisk og det koster lite å fikse dem. Mer minne vil sørge for at maskinen reagerer raskere og lar deg jobbe med flere programmer samtidig. Raskere hardisk vil gjøre enda større forskjell, maskinen vil bli langt mer responsiv og generelt sett forbedre brukeropplevelsen betraktelig.

Minnet

Grunnen til at minnet – også kalt RAM (Random Access Memory) – er så viktig for datamaskinens ytelse er grunnleggende. Prosessoren kan nemlig ikke jobbe med store datamengder om gangen, og må derfor ha et sted å hente data fra og skrive data til. I forhold til hvor kjapt en prosessor jobber er harddisken ufattelig treg. Arbeidsminnet ligger derfor der som en slags lese/skrivebuffer mellom prosessor og disk. Hvis datamaskinen har lite minne vil operativsystemet i stedet bruke harddisken som reserveminne. Det merkes ved at disken jobber ekstra hardt og PC-en blir langt mindre responsiv – noe du tydelig hører som unormalt mye knitring fra maskinen. Hører du dette ofte er det et soleklart tegn på at du vil nyte godt av mer minne. Andre klare tegn kan være at programmer starter langt tregere enn de gjorde før, eller at de i ny og ne låser seg noen sekunder.

Ny hardisk (SSD)

Oppgradering av minnebanken er det rimeligste du kan gjøre for å øke ytelsen. Har du litt mer penger å rutte med, er det én oppgradering som garantert vil gi deg den største økningen i ytelse, en SSD – Solid State Drive. SSD er et alternativ til den gode, gamle harddisken. Inni vanlige harddisker er det en eller flere roterende plater, og data skrives til og leses fra disse platene via en mekanisk arm. Se for deg en gammel platespiller, så er du ikke så altfor langt unna. SSD-er består ene og alene av elektronikk, noe som er både mer driftssikkert og langt raskere. Prisguiden vår kan gi deg de laveste minneprisene. Prisguiden vår kan gi deg de laveste prisene. SSD-er er en noe dyrere investering, men den er til gjengjeld den beste oppgraderingen du kan gjøre. Har du plass til to lagringsmedier i din bærbare maskin, eller om du har en ekstern harddisk, holder det ofte med en enhet på 40 GB til 60 GB, og du vil øyeblikkelig få nyte den høye ytelsen en SSD gir. En sekundær harddisk kan ta seg av de større filene, som film og musikk. SSD-er på 40 GB til 60 GB koster fra 550 – 700 kroner.

Oppgradering av minne på den bærbare er ofte den mest effektive oppgraderingen man kan gjøre. Den er i dag også av de rimeligste oppgraderingene man kan gjøre – i hvert fall om pc-en ikke er for gammel.

  1. Bytte hardisk til en mer moderne SSD hardisk
  2. Installere mer minne!
  3. Hardisk med mer plass kan forhindre at maskinen går tregt grunnet full hardisk!